Suroviny
2 lžíce oleje
2 vrchovaté lžičky drobně nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
1 lilek
2 lžíce sojové omáčky
chilli koření nebo pikantní pasta, např. Sambal Oleek
sezamové semínko
čerstvé zelené bylinky (petrželka, pažitka, koriandr…)
Postup
Na rozehřátém oleji orestujeme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidáme na kostičky nakrájený lilek, zakápneme sojovou omáčkou a dochutíme chilli kořením. Podlijeme asi 1 dcl vody a pod pokličkou za občasného zamíchání dusíme doměkka. Servírujeme posypané sezamem a nasekanými bylinkami.
Poznámky
Ač mám obvykle ráda zeleninu mírně křupavou, v tomto jídle vařím lilek opravdu doměkka, až částečně do rozvaření, vznikne tak hustší omáčka a krásně lilek do sebe velmi dobře natáhne všechny chutě zázvoru, sojové omáčky i chilli koření.