Uzená hrachová polévka (veganská)

Suroviny

  • 1-1.5 litru zeleninového vývaru nebo vody
  • 250 g žlutého půleného hrachu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce uzené papriky
  • olej
  • uzená (kouřová) sůl

Postup

Hrách namočíme na několik hodin do studené vody.

Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme uzenou paprikou, přidáme scezený hrách a prolisovaný česnek a zalijeme vývarem tak, aby sahal alespoň dva centimetry nad hrách. Vaříme do změknutí hrachu, přibližně 30-40 minut. Poté osolíme a rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo vývaru. Podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.

Poznámky

Hrách a uzené, tradiční kombinace, na kterou Češi nedají dopustit. A polévka je grunt, že ano… Původní recept, převzatý z www.toprecepty.cz, vycházel z vývaru z uzeného masa. Jenže co dělat, když jste vegan? Naštěstí u nás zdomácněla uzená paprika, která krásně voní a ještě polévce dodá pěknou barvu. Pokud máte k dispozici uzenou sůl (která je ke koupi v obchodech s kořením), přidejte i tu, uzená chuť se tak ještě prohloubí.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *