Suroviny
pepř
Postup
Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme uzenou paprikou, přidáme scezený hrách a prolisovaný česnek a zalijeme vývarem tak, aby sahal alespoň dva centimetry nad hrách. Vaříme do změknutí hrachu, přibližně 30-40 minut. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo vývaru. Podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.
Poznámky
Hrách a uzené, tradiční kombinace, na kterou Češi nedají dopustit. A polévka je grunt, že ano… Původní recept, převzatý z www.toprecepty.cz, vycházel z vývaru z uzeného masa. Jenže co dělat, když jste vegan? Naštěstí u nás zdomácněla uzená paprika, která krásně voní a ještě polévce dodá pěknou barvu. Alternativou by bylo použití uzené soli (která je ke koupi v obchodech s kořením) nebo přidat pár kapek tekutého kouře. Volila jsem ale papriku, která mi z těchto variant přišla nejpřirozenější.