Přeskočit na obsah
Menu
  • O mně
  • Články
    • Rubriky
    • Recepty
    • Aktuality
  • Recenze
    • Akce, festivaly, veletrhy
    • Knihy o jídle, kuchařky
    • Oblíbené potraviny
  • Odkazy
  • Kniha návštěv
  • Kontakt
  • Hledat
  • O mně
  • Články
    • Rubriky
    • Recepty
    • Aktuality
  • Recenze
    • Akce, festivaly, veletrhy
    • Knihy o jídle, kuchařky
    • Oblíbené potraviny
  • Odkazy
  • Kniha návštěv
  • Kontakt
Vařím bez lepku, mléka a vajec

Nejnovější příspěvky

  • Recenze Adaptogenní kávy KOHI
  • Vlašskoořechový koláč s hruškami

Domů » Vhodné potraviny a suroviny » Méně známé a opomíjené potraviny »

Méně známé a opomíjené potraviny

Méně známé a opomíjené potraviny

Slzovka

Petra24. 6. 20210
Co je zač Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem...
Méně známé a opomíjené potraviny

Teff

Petra24. 6. 20210
Co je zač Teff (milička habešská) je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných...
Méně známé a opomíjené potraviny

Shirataki nudle

Petra24. 6. 20210
Shirataki nudle (shirataki = bílý vodopád), jsou tenké, průsvitné, jakoby želatinové nudle typické pro japonskou kuchyni. Připravují se ze kořene...
Méně známé a opomíjené potraviny

Černá rýže

Petra24. 6. 20210
Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl...
Méně známé a opomíjené potraviny

Chia semínka

Petra24. 6. 20210
Co jsou zač Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky.   Proč je...
Méně známé a opomíjené potraviny

Čirok

Petra24. 6. 20210
Co je zač Čiroku se v USA pro jeho výborné pekařské vlastnosti přezdívá pšenice celiaků. Tato přirozeně bezlepková obilovina, jedna z...
Méně známé a opomíjené potraviny

Hummus

Petra24. 6. 20210
Hummus je dip či pomazánka původem z Blízkého Východu. Základ tvoří cizrna, dále do něj patří sezamová pasta tahini, olivový olej, citronová...
Méně známé a opomíjené potraviny

Jáhly

Petra24. 6. 20210
Co jsou zač Jáhly (millet) vznikají loupáním prosa. Semenné slupky prosa jsou pro člověka těžko stravitelné, proto se proso loupe a získávají...
Méně známé a opomíjené potraviny

Jedlé kaštany

Petra24. 6. 20210
Plody kaštanovníku setého jsou bohaté na vitaminy řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového...
Méně známé a opomíjené potraviny

Karob

Petra24. 6. 20210
Co je zač Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve Středomoří. Podle pověsti ho s oblibou jedl svatý Jan, proto...
Méně známé a opomíjené potraviny

Konopné semínko

Petra24. 6. 20210
Co je zač Konopné semínko pochází z tzv. technického konopí (konopí setého), což je odrůda rostliny Cannabis Sativa L. Pochází z Asie, kde byla...
Méně známé a opomíjené potraviny

Miso

Petra24. 6. 20210
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a často i nějakého druhu obiloviny. Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové...
Méně známé a opomíjené potraviny

Ořechová másla

Petra24. 6. 20210
Ořechová másla poslední dobou zažívají velký boom, vychvalují je bloggerky, propagátoři zdravé výživy i vášniví mlsalové. Proč?...
Méně známé a opomíjené potraviny

Oves

Petra24. 6. 20210
Oves od přírody neobsahuje lepek, ale avenin, bílkovinu podobnou lepku, na kterou je podle studií citlivých asi 5 % celiaků. Navíc může při kontaktu...
Méně známé a opomíjené potraviny

Pohanka

Petra24. 6. 20210
Co je zač Pohanka pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i Severní Ameriky. Na naše území byla dovezena...
Méně známé a opomíjené potraviny

Quinoa

Petra24. 6. 20210
Co je zač Quinoa neboli merlík chilský patří mezi pseudoobilniny. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Pochází z Jižní Ameriky,...
Méně známé a opomíjené potraviny

Amarant

Petra24. 6. 20210
Co je zač Amarant je známý také pod názvem laskavec. Slovo amarant pochází z řečtiny a znamená nesmrtelný. Tuto pseudoobilninu znali již staří...

Nejnovější příspěvky

  • Recenze Adaptogenní kávy KOHI
  • Vlašskoořechový koláč s hruškami
  • Krémová polévka z pečené mrkve
  • Mango ve sladko-kyselé omáčce s rýží
  • Rizoto s máslovou dýní

Nejnovější komentáře

  • Petra o Adventní perník: “Dobrý den, určitě by se dala jablka použít. Množství tekutiny upravte tak, abyste měla rozumně husté těsto. Ať se Vám…” Led 8, 19:59
  • Ludmila o Adventní perník: “Dobrý den. Prosím, nedaly by se místo tekutiny použít strouhaná jablka? Dělám recept, kde jsou vejce, nyní potřebuji něco bez…” Led 8, 11:35
  • Jitka o Bramborové knedlíky: “Dobrý den, musím napsat komentář, knedlíky jsem dělala už několikrát, pokaždé vyšly dobře; pokaždé se mi zdá, že tam všechnu…” Čvc 13, 21:51
  • Ivana Kučerová o Pohanka se zelím a uzeným tofu/tempehem: “Tohle je taak dobrý jídlo! Děkuju za recept 🙂 Krom pohanky přimíchávám ještě trochu kukuřičných nebo rýžových těstovin a pak…” Bře 28, 16:53
  • Petra o Bramborovo-pórková krémová polévka: “Moc děkuji. S kokosovým mlékem je to dobrý nápad, určitě to příště vyzkouším. Petra M.” Čvn 11, 15:21

Rubriky

  • Aktuality2
  • Bezlepkové těstoviny, nudle, kuskus13
  • Brambory20
  • Chléb – Bochníčky14
  • Dobroty, mlsání, pohoštění27
  • Drobné slané pečivo19
  • Drůbež, ryby31
  • Indická kuchyně28
  • Luštěniny46
    • Cizrna8
    • Čočka23
    • Fazole4
    • Hrách7
    • Sojové boby4
  • Nepečené dezerty15
  • Obilniny a pseudoobilniny46
    • Amarant6
    • Čirok8
    • Jáhly8
    • Pohanka8
    • Quinoa11
    • Teff5
  • Ostatní hlavní jídla a přílohy27
  • Ostatní recepty8
  • Polévky38
  • Pomazánky29
  • Potravinové alergie a intolerance5
  • Recenze40
    • Akce, festivaly, veletrhy2
    • Knihy34
    • Oblíbené potraviny3
  • Recepty týdne3
  • Rýže21
  • Saláty11
  • Sladká jídla33
  • Sladké pečení100
    • Buchty a řezy na plech60
    • Drobné sladké pečivo29
    • Vánoční a Velikonoční pečení11
  • Smoothies a nápoje19
  • Soja, tofu, tempeh9
  • Stravování mimo domov5
  • Vánoční cukroví31
  • Vhodné potraviny a suroviny34
    • Bezlepkové mouky a směsi na pečení3
    • Běžné potraviny neobsahující lepek, mléko a vejce6
    • Dobroty bez lepku, mléka a vajec1
    • Jak nahradit vejce v kuchyni1
    • Méně známé a opomíjené potraviny17
    • Náhražky mléčných výrobků6
  • Výživové směry5
  • Začínáme s dietou4
  • Zavařování8
  • Zelenina57

Štítky

arašídy asijská kuchyně avokádo brambory celozrnná rýže cuketa Domácí sirupy Domácí zmrzliny dýně hrách hrášek indická kuchyně jáhly kari kokosové mléko kopr kukuřice květák Listové těsto miso mrkev Míchaná vajíčka Ovocné smoothie pohanka polévka pórek rajský protlak rajčatová passata Raw strava Recenze risotto rizoto rýže slzovka soja tofu vegan zelenina zázvor černá rýže červená řepa česnek čočka špenát žampiony

Vařím bez lepku, mléka a vajec

Blog o zdravém životním stylu, bezlepkové veganské recepty, články, recenze a aktuality.

Sledujte aktuality také na  facebook.com/VarimBezLepkuMlekaAVajec 

Rychlý kontakt 

varimbezlepku@seznam.cz

  • O mně
  • Kontakt

 

Toplist – Statistiky návštěv

TOPlist

Copyright © 2025 Vařím bez lepku, mléka a vajec. Všechna práva vyhrazena.

Nahoru